článek byl publikován
28.4.2021
v sekci
Koloběh

Často opomíjená věc pro zdraví

autor: 

Ilona Pavlatová

Pokud čekáte, že se jedná o kvalitní boty nebo funkční oblečení, jste vedle. To je bezesporu také důležité, ale ve skutečnosti jde o kvalitní opalovací přípravek.

Nadměrné působení slunce prokazatelně způsobuje předčasné stárnutí kůže, pigmentové skvrny, ale bohužel také rakovinu kůže. Obzvlášť u světlých typů může být opalování velký problém.

Shodou okolností je toto i můj případ, proto věnuji výběru opalovacího přípravku zvláštní pozornost. Další důvod je, že netoužím po vypálených rukávech, kraťasech nebo tříčtvrťácích. 

Rozhodně neplatí čím dražší, tím lepší. 

U mě hraje velkou roli i způsob nanášení, proto jsem si oblíbila opalovací spreje pro sportovce, které jsou běžně k dostání v síti drogerie DM (Sun Dance). Výhodou je, že jsou lehké, voděodolné a dostanu se s nimi na nedostupná místa, jako jsou záda. Přiznejme si, že ne vždy je po ruce někdo, kdo vám ty záda natře.;-) Aplikace je velmi rychlá a spreje jsou v různých velikostech, takže i v malé brašničce nezaberou mnoho místa.

 V našich podmínkách používám přípravky s SPF 20+, v létě nebo u moře  SPF 50+. Bez obav se dají použít i dětské verze, které jsou většinou zbaveny parfemace a složek, které by mohly dětskou pokožku dráždit.

Jak dlouho opalovací přípravek funguje?

SPF v podstatě znamená prodloužení doby pobytu na slunci bez toho, že pokožka začne reagovat. Pokud tedy zrudnete po 10min, s SPF20 se vám prodlouží čas 20x, tedy na 200 min.

Pozor, faktory se nesčítají!

Pokud použijete např. přípravek s SPF 20 a následně na něj jiný s SPF30, neznamená to, že získáte SPF 50, ale pouze SPF 30. 

Pozor! I pocení snižuje účinnost opalovacího přípravku.