článek byl publikován
29.12.2022
v sekci
Vybavení

Ideální kraťasy pro babí léto na koloběžce (Recenze vybavení značky Mizuno)

autor: 

Jan Svoboda

Období babího léta, obvykle od druhé poloviny září až do začátku října, je jako stvořené pro koloběh. Je to zároveň poslední období v roce, ve kterém se dá vyrazit na delší výlet s koloběžkou (třeba i celodenní) bez nutnosti brát si s sebou náhradní sadu suchého oblečení.

Chladnější rána, často zahalená do mlhy, střídá v průběhu dne teplé a slunečné počasí. Zatímco funkční triko stačí po ránu doplnit o lehkou mikinu nebo větrovku (kterou je dobré mít tak jako tak vždy s sebou), v lehkých běžeckých kraťasech nemusí být podzimní ráno tak příjemné. Také kombinace dlouhých kalhot s následným převlékáním se do kraťas není ideálním řešením, už jen proto, že s sebou zbytečně vezete další díl oblečení nebo se zkrátka nechcete vysvlékat kdesi v křoví u cyklostezky.

Na začátku letošního října, v týdnu nádherného babího léta, jsem vyrazil trasovat na Šumavu. Při přípravě oblečení jsem proto rád přijal nabídku na testování kombinovaných kraťas, konkrétně kraťas Mizuno ER 5.5 2in1 Short, ve kterých jsem projel trasu Z Kubovy hutě do Volar. Po této zkušenosti mohu s klidným svědomím doporučit kombinované kraťasy všem, kteří o této variantě přemýšlí. Rozhodně se nejedná o kompromisní řešení, jak jsem se původně domníval já. Spodní vrstva testovaných kraťas ráno příjemně zahřeje, v průběhu dne jsem pak ocenil funkčnost materiálu. Vrchní volné nohavice kraťas zajistí pohodový pocit z turistické jízdy. Vedle tradiční zapínací kapsy na zadní části stojí za povšimnutí i boční síťované kapsičky na testovaném typu kraťas. Celkovou pohodlnost zajišťuje i stahovatelný pas, který se dá nastavit podle preferencí jezdce.

Závěr je jednoznačný. Kombinované kraťasy výborně poslouží v období babího léta, kdy je počasí přes den téměř letní, ale dopolední či večerní teploty jsou už o něco chladnější. Konkrétní testovaný model mě osobně překvapil komfortem jízdy právě při různých teplotách, tento nebo obdobný typ kraťas se rozhodně neztratí ve výbavě žádného koloběžkáře.