článek byl publikován
25.11.2021
v sekci
Koloběh

Se skládací koloběžkou na cestách

autor: 

Bóža Bílek

Po tomto létě (2021), kdy jsem navzdory omezením spojeným s Covidem docela dost cestoval, bych se s Vámi rád podělil o zážitky turisty se skládací koloběžkou. Hlavně proto, že i přes kladná očekávání skutečnost vše překonala. A to mimořádně pozitivně. Pohyboval jsem se především po Itálii, a to jak v horách (kemp u jezera Misurina v Dolomitech), tak u moře blízko Terstu, následně také v Turíně, a nakonec na Sardinii v Algheru a okolí. Pokaždé trochu jiná charakteristika místa a způsobu využití, ale vždy s dobrým výsledkem. Protože jsem měl auto plné kempingového vybavení, vezl jsem skládací koloběžku Kostka Rubik s koly 16´. Určitě by ale stejnou službu poskytl třeba i model Rebel Max Fold s koly 16´´ a 12´´, případně větší Twenty Max Fold, ta už je ale pro daný účel zbytečně objemná.

Cílem nebylo polykat kilometry, ale mít skladný nástroj k poznávání v okolí kempu, parkoviště na kraji města atd. A to tyto koloběžky poskytují, protože jim nevadí ani polňačka, ani dlažba italských měst. Ale k věci.

První zastávku jsem měl v Mekce příznivců ferrat a horských túr, v kempu Misurina v srdci Dolomit. Na túry to samozřejmě s kolobkou není, ale na to, abyste si zajeli na nákup do supermercata nebo si objeli jezero, to bohatě stačí. Poté jsem se přesunul k městečku Sistiana v blízkosti Terstu, k moři. Našel jsem krásný kemp zasazený v přírodě, který měl ale pro většinu návštěvníků tu nevýhodu, že pěšky to bylo k moři asi 4 km. Pro mě s koloběžkou byla cesta jen příjemné zpestření s kavárničkou po cestě. A i jízda podél pobřeží stála za to. Na cestě do Torina, kde jsem týden pracoval jako technický komisař na ME v baseballu, jsem si dal dvoudenní zastávku u Lago di Garda. A opět, díky koloběžce jsem si v pohodě vybíral plážičky a příjezerní městečka. I na malé koloběžce v klidu ujedete 20 km za den a více. 

Torino – poznávání měst a městeček na koloběžce je neuvěřitelná pohoda. Najednou se Vám zvětší rádius, nevadí, že parkoviště je 3 km od centra a všude je i spousta opuštěných chodníků, takže se nemusíte prát o místo s auty. No a když narazím na chodce, udělám krok stranou, předejdu ho, a pokračuji v jízdě. Už dříve jsem takto vyzkoušel v Pamploně, Veroně, Bordeaux a dalších městech.

Z Torina jsem se trajektem přesunul na Sardinii do Alghera a opět. Bydlení jsem měl parádní, asi 3 km od centra a pláží. Na kolobce žádný problém.

Takže vřele doporučuji, uvidíte, že si budete užívat.