článek byl publikován
14.4.2021
v sekci
Trasy

Nejhezčí sjezdy na koloběžce

autor: 

Bóža Bílek

Většina lidí má koloběžky zafixované jako ideální prostředek na jízdu po asfaltové cyklostezce podél řeky po rovině. Já mám osobně nejraději zvlněné trasy a kombinované povrchy. Česká republika nabízí mnoho dobrých cest s udusaným hlinito-písečným povrchem nebo i travnatým na ušlapaných polňačkách. Občas ale není špatné se pěkně svézt z kopce a užít si vítr ve vlasech (i když tedy zrovna v mém případě tohle neplatí). Nemám teď na mysli ty poměrně riskantní sjezdy po sjezdovkách, kdy se necháte vyvézt lanovkou. Každý sjezd si určitě užijete víc, když si to převýšení sami odpracujete. Není to ale dogma, občas nemá cenu se trápit, a především využití vláčků přidá pohodu.

Z výběru toho nejlepšího vynechávám dlouhé sjezdy po silnicích. Také jsem zkusil (třeba s využitím cyklobusu téměř 40 km sjezd z Modravy do Sušice je dobrý zážitek) a užil si, ale s jízdou v přírodě bez provozu aut je to o moc lepší. Pojďme se ale podělit o mé dosavadní zkušenosti:

„Okolo přehrady Bystřička s výhledy“

Hned na začátku Vás čeká docela táhle stoupání v délce 4 km, odměnou je ale následná panoramatická houpavá cesta s výhledy na sever i jih a krásný táhlý sjezd, přes 6 km dlouhý (i když část vede po místní, málo frekventované silničce).

Sjezd z Horní Blatné do Karlových Var (vlak)

Tato trasa sice vede cca z poloviny po místní silničce, nicméně opravdu minimálně frekventované. Celá trase má délku 29 km, vlastní čistý sjezd pak cca 20 km.  Na začátku trasy musíte absolvovat asi 1,5 km dlouhé mírné stoupání po silnici, závěrečných cca 7 km vede z mírného kopečka dolů, ale do vlastního sjezdu „bez odrazu“ jsem už nezapočítával.

„Opava – Hradec nad Moravicí – Raduň“

Jednoznačně můj tip č.1 na nejhezčí sjezd pro koloběžku. Celková délka klesání od rozhledny Šance u Jakubčovic až k zámku Raduň je téměř 9 km. První část v délce asi 2 km vede po silnici, od odbočky Vás ale čeká „mega“ jízda lesem po asfaltové cestě výborné kvality. Sjezd v délce cca 6,5 km si užijí všichni, cesta klesá pozvolně, nicméně neustále. Takže se můžete i v pohodě kochat okolní přírodou. Není to žádný adrenalin, ale pohodová jízda. Zážitek z jízdy si užijete o to víc, že si předtím budete muset „odpracovat“ poměrně táhlý, asi 4 km dlouhý, výstup od řeky Moravice k rozhledně Šance.


No a na závěr bych jenom zmínil adrenalinový sjezd v lyžařské středisku Nassfeld v Korutanech. To je ale trochu jiná kategorie, trasa je sice zmapovaná a k dispozici v Průvodci pod názvem „Sjezd Nassfeld lanovka single trail extrém“, zaslouží si ale samostatný blog i s videem.