článek byl publikován
26.12.2023
v sekci
Trasy

Jak si nejlépe připravit novou trasu aneb METODA 5 P

autor: 

Gábina Kohlmannová

Když si pořídíme koloběžku, k radosti z pohybu nám většinou nejprve stačí pár místních projížděk po blízkém okolí. Ale jak známo, s jídlem roste chuť, a tak se začneme poohlížet po širším okolí a hledat úplně nové trasy s cílem nejen se na koloběžce fajn protáhnout, ale poznat přitom i nové kouty a zákoutí naší krásné vlasti. Aby bylo takové výletování pohodové a bez nemilých překvapení, nabízíme vám k přípravě tras pár vychytávek formou METODY 5 P:

  1. Plán trasy – nejprve si ujasníme, kam se vlastně chceme podívat, kolik času můžeme vyjížďce věnovat a co zajímavého bychom na ní mohli vidět. Velkým pomocníkem při plánování tras jsou Mapy.cz. Při detailním plánování můžeme využít hned několik jejich variant v čele s turistickou mapou dané lokality. V dalším rozhodování nám pak může hodně napovědět také mapa aktuální dopravní, letecká, fotografická i street view (pod hlavičkou Panorama). Podstatný je také způsob naší dopravy ke startu trasy – u volby veřejné dopravy je dobré si pečlivě nastudovat příslušné jízdní řády a u volby přesunu autem je zase dobré věnovat pozornost bezproblémovému zaparkování. Obojí se vyplatí a ušetří čas a nervy s hledáním náhradních variant.
  2. Profil trasy – opět nám zde pomohou Mapy.cz. Výškový profil má u delších tras poměrně velký význam. Nejedná-li se totiž o zcela rovinatou trasu, je optimální zvolit si náročnější úseky (stoupání, terén) do úvodní části, kdy jsme ještě plní energie a leccos překousneme, a do závěrečné části, kdy už někdy elán a síly ochabují, zvolit pohodovější úseky.
  3. Povrch trasy – konkrétní typ terénu má značný vliv na celkovou dobu trasy a občas i na pozitivní či negativní prožitky… Jízda po hladkém asfaltu anebo po kamenitých pěšinách je časově poměrně rozdílná. A nám jde nyní hlavně o to, abychom byli na dané podmínky včas připraveni. I zde mohou napovědět Mapy.cz – jejich už výše zmiňované letecké, fotografické nebo street view varianty zobrazení cest v požadované lokalitě.
  4. Počasí – abychom si mohli novou trasu dosyta užít, určitě se vyplatí sledovat předpovědi počasí (např. chmi.cz, yrno.cz, windy.com, meteoblue.com, ventusky.com) a vybrat si z tohoto hlediska optimální termín, zároveň s přiměřeným oblečením. Pro případ nepředvídané (nebo i předvídatelné) změny počasí je dobré mít v záloze také zkrácenou variantu trasy.
  5. Pitný režim – zvláště v horkých letních měsících je v přípravě nové trasy potřeba věnovat pozornost možnostem doplnění zásoby pití a případně jídla. Nevyplatí se spoléhat na jediný obchůdek či hospodu, je vždy dobré mít přehled o několika zdrojích.

Inspiraci při výběru nových tras je možné najít na turistických webech (např. známé stránky Kudy z nudy.cz) nebo si už absolvované trasy můžeme zaznamenávat do vlastní mapy a mapu pak postupně rozšiřovat o nové a nové výlety. A o tom to je. Ať se daří😊.