článek byl publikován
2.9.2022
v sekci
Trasy

Ráj pro ty, kteří rádi jezdí v tempu po perfektním asfaltu a po rovině – Lužická jezera

autor: 

Bóža Bílek

Oblast Lužických jezer se nachází kousek za hranicemi ČR s Německem, severovýchodně od Drážďan. Třeba z Ústí nad Labem nebo Liberce je to slabých 150 km, z Prahy 230 a méně než 3 hodiny jízdy.

Lužická jezera vznikla jako velmi podařený projekt rekultivace rozsáhlé těžební oblasti. Bývalé povrchové doly byly a jsou stále postupně zaplavovány, takže v rovinaté krajině vzniklo více než 20 jezer. Kolem nich byla vybudována nevídaná infrastruktura asfaltových cyklostezek. Takže zde můžete kombinovat aktivity jako jsou koloběh, cyklistika, plavání, paddleboarding, bruslení a dokonce i houbaření. Kromě toho je k vidění i dobře zakonzervovaná bývalá průmyslová infrastruktura.

S ohledem na blízkou vzdálenost je oblast vhodná i pro víkendové pobyty, i když rozsah aktivit si říká minimálně o týdenní pobyt. Tras pro jízdu na koloběžce je zde skutečně hodně a jsou dobře propojené. Takže se můžete projet kolem jezera třeba jen 15 km, nebo, pokud rádi jezdíte vícedenní etapové jízdy natěžko, zkuste Lužickou jezerní magistrálu o délce 191 km. (https://www.lausitzerseenland.de/cs/zazitky/cyklistika/dalkove-cyklotrasy/article-luzicka-jezerni-magistrala.html ). O kvalitě tras svědčí i to, že je v podstatě můžete absolvovat i na kolečkových bruslích.

Zajímavý na oblasti je fakt, že řada jezer ještě není přístupná ke koupání a jediná infrastruktura jsou ty perfektní cyklostezky. Takže někde si můžete udělat vyloženě aktivní koloběžkářský výlet, jinde jej můžete proložit zastávkami na plážích. Překvapivé negativum je, že síť občerstvení a stánků je velmi řídká, takže musíte být připraveni a vozit s sebou dostatek vody a zásob energie. Není tomu tak všude. Proto jsme pro Vás oblast na koloběžce zmapovali a jednotlivé trasy popsali tak, abyste si vše v pohodě užili. Najděte si tedy ty své trasy na www.pruvodce-kolobehem.cz .

Začátek řady tras jsme směrovali do oblasti Geierswalder See, kde jsou koncentrované kempy o dostatečné kapacitě, na trasy ale není problém se napojit i z jiného místa.

Celá oblast je určitě vhodná pro rodiny s dětmi a rekreační koloběžkáře. Stejně tak si ale výkonnostní trhači mohou pilovat styl na stovkách kilometrů perfektních tras.

Více informací pak naleznete třeba na: www.lausitzerseenland.de/cs  a v popisech jednotlivých tras na www.pruvodce-kolobehem.cz