článek byl publikován
14.4.2021
v sekci
Trasy

Ty nejlepší trasy v ČR i zahraničí

autor: 

Bóža Bílek

Když jsem na začátku projektu začal hodnotit trasy, uvažoval jsem o jedné až třech hvězdičkách. Potom jsem ale absolvoval několik tras, kde jsem cítil, že bych je měl ještě více vyzdvihnout. Tak jsme nakonec zavedli hodnocení jedna až čtyři hvězdičky. Těmi čtyřmi ale dost šetřím, nechávám je pro trasy, které mě osloví svou kombinací dobrého povrchu, pěkného okolí, pohodou… Je to silně subjektivní, vím, ale myslím, že nikdo nebude zklamán, když si tyto trasy projede. Některé mají ten opravdový „WOW“ efekt, jako třeba ta k Hallstattskému jezeru v Rakousku s výhledy na Alpy a jízdou kolem ikonického jezera, ale jsou tam i na první pohled „obyčejné“ a krátké trasy, které Vás ale uvedou do koloběžkové Nirvány. Tento článek může sloužit i jako návod, jak přitáhnout partnera/partnerku ke koloběžkám. Ty první zážitky jsou důležité.

Z Chotěšova přes Stod do Hradce podél Radbuzy (Plzeňský kraj)

  • Pestrá a nenáročná trasa kolem řeky Radbuzy. Houpavá, vedoucí po přírodních površích i po asfaltu, nabízející řadu míst k pikniku, relaxu.

Konstantinovy Lázně přes jezírko nad Úterským potokem (Plzeňský kraj)

  • Opět trasa vedoucí podél řeky, tentokrát Ohře. První polovina výše nad řekou po asfaltu s výhledy do údolí, druhá pak po pěšině podél řeky. Na závěr průjezd zámeckým parkem.

Hradec Králové Moravské Předměstí kolem Labe a rozhledny (Královéhradecký kraj)

  • Přes krátkou kilometráž (13 km) mimořádně pestrá trasa, navíc překvapivě v bezprostřední blízkosti města. Nabízí jízdu podél Labe po asfaltu, výhled z rozhledny a pohodové klesání přírodou.

Chlum u Třeboně kolem Medenice (Jihočeský kraj)

  • Vhodná trasa pro všechny. Jak jsem uváděl v charakteristice trasy, je to jako by někdo navrhnul ideální „závodní“ dráhu“ pro koloběžky a zasadil jí do přírodní scenérie.

Bohinjska Bystrica okruh (Slovinsko – Julské Alpy)

  • Trasa v bezprostřední blízkosti Bohinjského jezera na úpatí Julských Alp, mezi horami po pěkných cestách s výhledy. Opět vhodná pro všechny koloběžkáře včetně výletu s dětmi.


Bad Aussee do Obertraunu (Rakousko – Salzkammergut)

  • Pro mě nejhezčí trasa, kterou jsem kdy absolvoval. Díky vlaku získáte určité převýšení, které si pak užíváte pozvolným sjezdem horským údolím až k Hallstattskému jezeru. Trasa pak navazuje na další až do Bad Goisernu, kolem jezera s mnoha výhledy po výborných cestách s různorodým povrchem.