článek byl publikován
23.6.2021
v sekci
Vybavení a technika

Boty jsou spolu s koloběžkou klíčové součásti vybavení

autor: 

Bóža Bílek

Po pěti letech intenzivního ježdění na koloběžce jsem měl možnost vystřídat a prošlapat více párů bot od různých značek. Protože zastávám názor, že na botách se nemá šetřit, všechny byly z kategorie top nebo vyšší střed. Cenově i kvalitativně. Také je úvodem třeba konstatovat, že rád opouštím hladký asfalt a užívám si jízdu po lesních a polních cestách. Pro toto zaměření se obecně nejvíce hodí běžecké boty z kategorie „trail running“, tedy určené pro běh v terénu. Mají tvrdší a profilovanou podrážku a jsou víceúčelové.

Vyzkoušel jsem si tyto modely: Salomon XA PRO 3D GTX, DYNAFIT FELINE SL, Mizuno Wave Daichi 5 GTX a nejnověji Wave Sky 4.  Všechny tyto modely se cenově pohybují okolo cca 4.000,- Kč.  Salomon a Dynafit mají „vychytávky“ v podobě sofistikovaného utahování tkaniček. Salomon byla výborná univerzální bota s Goretexovou membránou, Dynafit více orientovaná na výkon, s dost tvrdou podrážkou, což bylo trochu nepříjemné na vhlkém asfaltu (klouzala). Mizuno Daichi s širokou stavbou a odolná vůči vlhku byla hodně univerzální. Mizuno Wave Sky je především orientovaná na pohodlí, při zachování všech funkčních vlastností.

Takže, moje preference je určitě Mizuno Wave Sky. Ta bota je především neuvěřitelně pohodlná. Chodidlo máte měkce obepnuté, přitom ani při výrazném odrazu a propnutí nemá tendenci sklouzávat, což je častý nešvar pohodlných bot. Boty jsem si obul jako zcela nové při trasování Šumavy, čtyři dny je měl na sobě, každý den min. 60 km a necítil žádné nepohodlí ve formě otlaku, odřenin atd.

V každém případě na botách nešetřete, v době mého seznamování s koloběžkou jsem si párkrát vyjel v obyčejných teniskách a odražená pata mi to pak dala zbaštit. Trail runningové boty mají pevnější podrážku než klasické měkké běžecké, což je při jízdě na koloběžce také výhoda.

Pro více informací jděte na FCB: @Mizunocz nebo Instagram: #lskrunningswim