článek byl publikován
5.6.2021
v sekci
Koloběh

Dává smysl vyrazit s koloběžkou do hor?

autor: 

Bóža Bílek

Hned pro začátek, aby bylo jasno: odpověď je určitě ano. Zvláště do těch hor, které jsou svým profilem v zimě vhodné pro běžkování. Profily ideálních tras se od sebe moc neliší, a navíc koloběžka lehce díky brzdám i občasné prudké sjezdy. Popíšu Vám, na základě vlastních zkušeností, proč ano.

Určitě nemá smysl srovnávat jakkoli horský výlet na koloběžce s cyklistickým, zejména s využitím elektrokola. Na koloběžce si přece chceme dát trochu do těla. Spíš mě napadlo srovnání s pěšími túrami. Ke konci května jsem si splnil svůj „rest“ v podobě zaznamenání tras na Šumavě. Kde už jsem sice na koloběžce jezdil, ale ještě v době před „průvodcem“.  Při výletech jsem míjel řadu pěších turistů. Ti si mnohdy dělají výlety třeba okolo 15-20 km za den. Vyšlápnou si kopec, pak jdou po rovince a nakonec dolů. Na Šumavě je řada krásných tras s hladkým asfaltovým povrchem a množství s dobrým štěrkopískovým. 

Když pro účel této statě budu akceptovat fakt, že jezdit na kolobce do kopce není extra zážitek a je lepší jít pěšky (oslovuji ty, kteří to takto mají), nevidím to jako problém. Je úplně jedno, jestli koloběžka váží 7 nebo 9 nebo 11 kg. Při tom tlačení to nepoznáte. Já si často v klidu ulevím a pochoduji, o koloběžku se opírám a fakt to ani nevnímám jako nepohodlí. A potom přijdou ty rovinky a mírné sjezdy. A na Šumavě anebo třeba v Jizerkách i jinde je jich dost. A vy si v pohodě jedete 10-12 km/hod, máte čas na rozhlížení. No a ty mírné sjezdy jsou extáze. Najednou zvládnete bez problémů výlet 30 a více km. A podpůrný argument k tomu: chůzi z kopce si neužívám a nejsem sám, myslím.

Takže to hlavní sdělení tohoto blogu je – zkuste to a budete kladně překvapeni. Všechny ty trasy, které jsou uvedeny na Průvodce Koloběhem jsou super.