článek byl publikován
14.4.2021
v sekci
Trasy

Dovolená u solných jezer v Rakousku

autor: 

Bóža Bílek

Pokud se chystáte alespoň na týdenní aktivní dovolenou, a to nejen s koloběžkou, je oblast solných jezer (Salzkammergut) ideální a vřele tuto destinaci doporučuji. Místo je vhodné jak pro dospělé, tak pro rodiny s dětmi, protože celá oblast nabízí mnoho zážitků. V průvodci máme zmapováno celkem 8 tras, celá oblast jich ale nabízí o mnoho víc. Pokud ale máte k dispozici jen týden, doporučuji, na základě mých zkušeností, udělat si základnu pro výlety v městečku Bad Goisern, případně Bad Ischl nebo Bad Aussee. Bad Goisern navrhuji proto, že je to hezké malé městečko, nicméně s poměrně velkou kapacitou ubytování, železničním spojením, blízkostí atrakcí všeho druhu (hory, jezera, termály). 

Mimořádná variabilita pro koloběžkáře je dána tím, že údolím řeky Traun vede železniční trať. Vláčky zde jezdí často, jsou levné (na rozdíl od Švýcarska – viz trasy v okolí Bodamského jezera) a spolehlivé. Není úplně nezbytné je využívat, ale pro trasy z Bad Aussee je dobré se většímu převýšení vyhnout. Na všech zastávkách máte možnost zakoupit si z automatu jízdenky a všechny vláčky mají dostatečnou kapacitu na převoz kol a koloběžek. 

Nabídka zážitků je opravdu mimořádná a de facto vše můžete absolvovat s koloběžkou. Kromě jízdy po výborných cyklostezkách (a nejsou to jen asfaltové, ale i výborně udržované hlinito-písečné povrchy) můžete do výletů zahrnou koupání ( i když zrovna nejbližší Hallstattské jezero je docela studené, ostatní jsou ale teplá), návštěvu ikonického města Hallstatt a blízké solné jeskyně, výjezd lanovkou na horu Krippenstein s výhledem na ledovec Dachstein, relax v některých z mnoha lázeňských městeček (především Bad Ischl nebo Bad Aussee), vyjížďky na lodích po jezerech (pozor, o prázdninách mají určitá omezení s ohledem na větší počet návštěvníků).

No a jako perličku na závěr nakonec doporučuji jednu z nejhezčích tras, které jsem kdy absolvoval: z Bad Aussee podél řeky Traun z kopečka k Hallstatskému jezeru a podél něj třeba až do Bad Ischlu. Udělejte si čas, budete hodně fotit.