článek byl publikován
26.7.2021
v sekci
Vybavení a technika jízdy

Jak se oblékat na koloběžku?

autor: 

Bóža Bílek

Lidé se často ptají, jak se vlastně obléct na výlet na koloběžce. Odpověď samozřejmě záleží na druhu „výletu“. Když si chcete dát po práci krátký intenzivní tzv, „fitness“ projížďku, obléknete se podle aktuálního počasí. V tomto případě se oblečení nejvíce blíží tomu, ve kterém se běhá. I když je třeba vzít v potaz fakt, že při chladnějším počasí fouká o trochu více a při jízdě z kopce se hodí nějaký ten „neprofuk“.

Větší zamyšlení ale vyžaduje příprava na delší, až celodenní výlet. Musíte počítat se změnou počasí, s delšími stoupáními nebo naopak se sjezdy. Vyplatí se mít možnost oblečení variantně měnit. Toto Vám umožní známý princip „vrstvení“. Možnost přidávat a ubírat jednotlivé tenčí vrstvy je rozhodně praktičtější, než spoléhat na několik silnějších kusů oblečení.

Tady se už dostáváme i do oblasti finanční. Nabídek na trhu je dnes hodně. Pokud chcete jezdit často, určitě se vyplatí investovat do kvalitnějšího oblečení, které je nejen funkční, ale i lehké a dobře sbalitelné. Toto Vám umožní být dobře vybaven pro změnu počasí a také sbalit oblečení do celkem malých brašen, které koloběžka uveze.

Osobně dávám přednost odlehčené koloběžce a kvalitnímu batohu. Takový batoh ani nevnímáte, a navíc Vám při dešti může dobře chránit záda.

Jaká je tedy základní sada oblečení? Základ pro jakékoliv, i velmi teplé počasí, je tvořen tzv. transportní vrstvou, trikem nebo nátělníkem, který odvádí pot od těla. Takovou vrstvu vždy používám i při teplotách nad 30 st. V chladném počasí je tato vrstva nahrazena termoprádlem. Spodní vrstva Vás tak chrání i před „ofouknutím“ a následným problémům, ke kterým může dojít i v parném létě.

Druhou vrstvu tvoří triko s krátkým nebo dlouhým rukávem, může být bavlněné nebo kvalitní syntetické.

Dále je dobré mít více variant proti větru a dešti. Vozím s sebou super tenkou bundu a také lehkou vestu. Střídám pak podle podmínek, lze i vrstvit na sebe.

Při chladnějším počasí přidám mikinu, ideálně zase tu, která je navržena pro aktivní pohyb. Většinou se zesíleným předkem proti větru a odvětranými zády. A samozřejmě i lehké běžecké legíny.

Trendem posledních let je pak využití vysokých kompresních podkolenek, které pozitivně působí na krevní oběh v nohách.  Svaly jsou pak méně unavené a lépe regenerují. Navíc jsou vyráběny převážně v reflexních barvách a působí tak i jako bezpečnostní prvek. 

Skalní koloběžkáři si mohou v případě suchých tratí vyjet i během zimy. Oblečení je pak de facto shodné s tím, které si berete na běžky.