článek byl publikován
14.4.2021
v sekci
Koloběh

Je koloběžkář víc chodec nebo jezdec?

autor: 

Bóža Bílek

Jak vyplývá už z názvu „kolo-běh“, jízda na koloběžce často osciluje mezi „jízdou“ a „chůzí/během“. Podle pravidel silničního provozu se jezdí vpravo, chodci ale zase mají z bezpečnostních důvodů chodit vlevo, aby tak mohli reagovat na projíždějící auta. Tento předpoklad je podpořen i povedenou pohádkou Jana Wericha o Princezně koloběžce první. Ani jízdmo, ani pěšky.

Také bych chtěl předeslat, že mám hodně ujeto i jako řidič v autě, takže se snad mohu cítit jako objektivní účastník provozu. A stejně jako v případě blogu o jízdě po chodnících tvrdím, že selský rozum a racionální chování získané zkušenostmi je nad prostý výklad legislativy.

Vidím to a praktikuji takto. Když jedu z kopce nebo pěkně svižně po rovince, jsem jezdec a bez pochyb jedu po silnici vpravo. Pokud mě ovšem čeká stoupání a můj pohyb se více blíží chůzi (cca pod 10 km/h), cítím se být více chodcem a jedu/jdu vlevo. Cítím se bezpečněji když mě míjí protijedoucí auta. Bohužel je stále dost řidičů, kteří jsou schopní, když jdete/jedete vpravo, Vás předjíždět s minimálním odstupem a vy nemáte vůbec šanci jakkoli reagovat. V Česku (a vlastně celé EU) je snaha vše popisovat a řešit legislativou, což má bohužel za následek, že lidé nepoužívají selský rozum a jen sledují značky a pravidla. Podle mě trochu přemýšlení neuškodí.

Ještě stojí za zmínku jedna situace, která nastává při pomalé jízdě/chůzi po silnici bez chodníku. A tou je zatáčka v nepřehledném terénu (typicky v lese). I když jsem čistě chodec a mám před sebou nepřehlednou levou zatáčku, přejdu včas vpravo. Tady platí pravidlo, že když Vás řidič vidí, tak Vás neohrozí. Pokud ale půjdete po levé straně a vyřítí se na Vás auto z protisměru, je to hodně nebezpečné. Tohle chování uplatňuji i v případě, že jedu na koloběžce rychleji než zmíněných 10 km/h. Takže do táhlé pravé nepřehledné zatáčky v lese si přejedu na levou stranu a když proti mně jede auto (které s předstihem vidím), v klidu raději zastavím a odklidím se na krajnici, než bych riskoval pravou stranu, kdy se na mě vyřítí auto zezadu.