článek byl publikován
14.4.2021
v sekci
Vybavení a technika

Kouzlo navigace při jízdě na koloběžce

autor: 

Bóža Bílek

Když jsme s kamarády dávali dohromady koncept projektu Průvodce koloběhem, tak jsme jako jednoznačně největší přidanou hodnotu vnímali fakt, že pro koloběžku, na rozdíl od horského kola, je mnoho lesních a polních cest špatně sjízdných, schopných zkazit Vám zážitek z výletu. Proto nám tak záleží na tom, aby byly všechny trasy reálně na koloběžce projeté a ověřené.

Tento parametr byl také důležitý pro řadu jiných webů, ať už těch spravovaných koloběžkáři nebo třeba půjčovnami. My jsme chtěli přijít s tím, že nabídneme řádově více tras tak, aby si každý vybral.

Praxe ale ukázala, nejen ta má při trasování, ale i zpětná vazba od uživatelů, že NAVIGACE Vašemu výletu přidá na pohodě. Zvláště když nejedete jen po asfaltové cyklotrase podél řeky, ale máte rádi jízdu po lesních cestách a loukách. Po cestě je spousta rozcestí a odboček a neustále koukání do mapy zdržuje a prudí… Takže doporučuji navigaci používat. Smartphone má dnes skoro každý a aplikace Mapy.cz se nám i díky pandemii také rozšířila. Chce to dobrý držák na řídítka, nabídka je dnes opravdu široká pro každý typ.

Navigace, a především stále puštěný displej, ale hodně vysává energii ze smartphonu, takže jen málokdy vydrží celodenní výlet. Nabízejí se dvě řešení. Ideální je vozit s sebou powerbanku. Vozím jí v malé brašně na řídítkách, udělal jsem si do ní malou dírku, protáhl kabel a je po problému.

No a když si powerbanku zapomenu (což se mi také už několikrát stalo), řeším to tak, že se podívám na mapu a když uvidím, že další odbočka je třeba až za několik kilometrů, displej vypnu. Jednoduché, ale funguje to.