článek byl publikován
22.7.2022
v sekci
Koloběh

Prevence před nežádoucími pasažéry

autor: 

Ilona Pavlatová

Zatímco během chladnějšího období jezdíme v oblečení, které chrání většinu našeho těla, v létě se naopak snažíme jezdit co nejvíce nalehko. S tím jsou však spojena určitá rizika, kterým je dobré předcházet. 

Útok na hlavu

Přilba se síťkou dokáže zabránit vniku většího hmyzu a tím ochránit naši hlavu před nepříjemným bodnutím.

Rizikové oblasti

Před klíšťaty a komáry je dobré naše tělo chránit vhodným repelentem. O užitečnosti repelentu jsem se několikrát přesvědčila např. na jihomoravských trasách lužními lesy nebo v přírodě Jižních Čech. V některých oblastech se jedná doslova o invaze. Viz. video z trasy: https://www.pruvodce-kolobehem.cz/trasy/z-trebone-do-trebone-pres-chlum-u-trebone-a-stribrec

Nepodceňujte situaci!

Existuje nespočet možností jak se bránit nejen před komáry, ale i klíšťaty, která kromě nepříjemného svědění představují mnohem větší hrozbu. Nevyplácí se podceňovat situaci s tím, že se chystáme jet jen po upravených cestách, kde je riziko minimální. Občas si potřebujeme odskočit, a to ve většině případů zamíříme někam za strom, do trávy, do lesa… a na to právě klíšťata čekají. 

Dobrá rada nad zlato!

Jednou z variant ochrany před komáry a jinou létající havětí je nedostat se na tzv. „podmuší rychlost“ - tento termín mám od svého strýce, vášnivého cyklisty, a ta je údajně odhadnuta na 10km/hod. a méně. Jedete-li nad touto hranicí, neměla by havěť stíhat usednout nebo v horším případě se zabodnout. Asi uznáte, že na toto se příliš spoléhat nedá… 😄

Naštěstí tu máme i jiné možnosti.

Chemie nebo alternativa?

Nejvíce v povědomí jsou asi tradiční repelenty ve spreji obsahující látku DEET. Na trhu jich je spousta, mně osobně se nejvíc osvědčil Predator Forte. Je to ovšem mnohdy dráždivá chemie, která může být trnem v oku  alternativcům a pravděpodobně tuto cestu nezvolí ani jinak nevyhranění alergici.

Nabízí se tedy také více či méně účinné alternativy přírodních repelentů. Nejúčinnější by měly být směsi přírodních olejů obsahující např. Tea tree, levanduli, citronelu nebo eukalyptus. Jednodruhové oleje mají účinnost nižší, ale zase se dají výborně použít jako desinfekce postižené kůže. 

Když už se stane

Pokud přece jen dojde k zásahu obtížným hmyzem, je fajn u sebe mít něco, co uleví při nepříjemném svědění. Nejznámější je asi antihistaminikum Fenistil, případně stará dobrá Alpa, dnes k dostání i ve formě gelu. Nejen v lékárnách, ale i v drogeriích a některých prodejnách sportovních a outdoorových potřeb,  můžete zakoupit malé, skladné roll-ony obsahující mentol a jiné účinné látky ulevující od svědění. 

Můžete si vyrobit také svůj přípravek např. ve formě cibule s octem. Tato směs je výborná první pomoc při bodnutí vosou.

Co se zapitým klíštětem?

V žádném případě nepoužívejte na zapité klíště oleje nebo jiné mastné přípravky. Může totiž dojít k vyvrhnutí infikovaného obsahu do rány. Pokud je klíště malé, stačí navlhčená vatová tyčinka. Předjížděním do různých směrů se snažte klíště uvolnit. Postižené místo ihned vydesinfikujte.